Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/nssdb/e/r/ergonomicka@ergonomicka.sk/ergonomicka.sk/Logs/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php73/bin/) in /data/9/5/957c6285-a95f-4542-a4cc-f6e897e2b2fa/ergonomicka.sk/web/SES/wp-config.php on line 92
Slovenská ergonomická spoločnosť | Ergonómia 2017 – Berieme ergonómiu vážne

Ergo2017_baner

 

Berieme ergonómiu vážne – zážitková konferencia Ergonómia 2017

Má v našich podnikoch ľudské zdravie v pracovnom procese skutočne najvyššiu prioritu? Ako riešia ergonómiu priemyselné podniky na Slovensku a v Čechách? V čom spočívajú riziká fyzickej ale aj psychickej záťaže? Ako ovplyvní Industry 4.0 uplatnenie ergonómie v praxi?

Ak beriete ergonómiu vážne, tak konferencia Ergonómia 2017 priniesla odpovede na tieto, i mnohé ďalšie aktuálne otázky. Slovenskí a českí odborníci sa stretli 29. – 30. novembra 2017 v Ostrave – Dolných Vítkoviciach, v hale GONG. Ide o výnimočný industriálny priestor niekdajšieho plynojemu. Dnes slúži ako multifunkčné centrum a v roku 2013 sa stal českou stavbou roka. Už samotný priestor sľuboval účastníkom konferencie jedinečný zážitok; ten odborný bol zaručený bohatým dvojdňovým programom podujatia. Pripravených bolo viac ako dvadsať prednášok z rôznych oblastí ergonómie, ktoré boli zaradené do štyroch tematických sekcií. Prednášky sa venovali uplatneniu ergonómie v praxi, fyzickej záťaži na pracoviskách a v každodennom živote, rizikám a hrozbám z pohľadu psychickej záťaže a v neposlednom rade aj nástrojom a produktom pre podporu ergonómie. Nechýbali ani workshopy zamerané na využitie moderných technológií v oblasti ergonómie a tiež zaujímavé sprievodné aktivity. Hlavnými organizátormi konferencie Ergonómia 2017 boli Slovenská ergonomická spoločnosť a Česká ergonomická spoločnosť v spolupráci s partnermi.

Uplatňovanie ergonómie je dnes v podnikoch na rozdielnej úrovni. Neraz závisí od typu výroby, od prístupu vedenia aj samotných zamestnancov, od znalostí v oblasti ergonómie či spolupráce so zdravotníkmi. V SES ale aj v ČES nám záleží nám na tom, aby zástupcovia podnikov mali príležitosť dozvedieť sa, kam smerujú ergonomické riešenia v blízkej budúcnosti, ako možno využiť moderné technológie pri znižovaní záťaže zamestnancov, aké sú skúsenosti iných podnikov a mnoho ďalších užitočných informácií. Konferencia už po šiestykrát vytvorila priestor na stretnutie pre všetkých, ktorí berú ergonómiu vážne.“ uviedol Ľuboslav Dulina, predseda Slovenskej ergonomickej spoločnosti.

Súčasťou podujatia bol aj slávnostný večer, počas ktorého organizátori udelili Cenu za prínos v oblasti ergonómie v Slovenskej a Českej republike a ocenili tak tých, ktorí sa zaslúžili o výrazný rozvoj ergonómie na Slovensku a v Čechách. Tento rok bol za Slovenskú republiku ocenený tím BOZP a životného prostredia okolo Ing. Petra Makovického, PhD. zo spoločnosti KIA Motors Slovakia s.r.o. za uplatnenie princípov ergonómie v priemyselnom podniku. Za Českú republiku sa ocenenia za celoživotnú prácu a prínos dočkali MUDr. Sylva Gilbertová, CSc. a prof. Ing. Lubor Chundela DrSc. Oceneným blahoželáme.

Pozrite si fotografie z priebehu konferencie: